Preskocit navigáciu

Slávnostný nástup pri príležitosti vyslania do operácie Predsunutá prítomnosť Lotyšsko


Slávnostný nástup pri príležitosti vyslania do operácie Predsunutá prítomnosť Lotyšsko

Dňa 2. júna 2023 sa pri príležitosti vyslania 5-tej rotácie „delostrelcov“ do vojenskej operácie Predsunutá prítomnosť v Lotyšsku (PPL) na námestí Baníkov v Rožňave uskutočnil slávnostný nástup profesionálnych vojakov Ozbrojených síl Slovenskej republiky.

Za prítomnosti hlavných funkcionárov OS SR, náčelníka Generálneho štábu OS SR generála Daniela Zmeka, veliteľa Pozemných síl OS SR generálmajora Ivana Pacha ako aj predstaviteľov miestnej samosprávy, sa konala dôstojná rozlúčka s 94 profesionálnymi vojakmi, ktorí v nasledujúcich dňoch vystriedajú svojich predchodcov a posilnia východné krídlo NATO v Lotyšsku. Náčelník Generálneho štábu a veliteľ 5.delostrelckého pluku plukovník Ján Hric vo svojich príhovoroch apelovali na osobnú zodpovednosť profesionálnych vojakov, súdržnosť vojenských kolektívov a tiež na vysokú úroveň kreditu ktorým v operácii PPL OS SR disponujú. Zároveň popriali odchádzajúcim vojakom veľa síl a správnych rozhodnutí pri plnení úloh v mieste operácie. Generál Zmeko spomenul tiež nezastupiteľné miesto a obetu rodín profesionálnych vojakov, pričom deklaroval ochotu a pripravenosť OS SR pomáhať pri riešení rôznych problémov, ktoré môžu nastať v rodinách počas nasadenia. Primátor mesta Rožňava, pán Michal Domik, sa poďakoval za možnosť sa spolupodieľať na podujatí takéhoto významu, podčiarkol význam účasti širokej občianskej verejnosti, ktorá prehlbuje možnosť lepšieho priblíženia a spoznania vojenského povolania.

Zavŕšením nástupu bol slávnostný pochod pod taktovkou vojenskej hudby Banská Bystrica a spoluúčasti čestnej stráže OS SR Bratislava. Po ukončení nástupu sa predstavitelia OS SR stretli spolu s vojakmi ako aj ich rodinnými príslušníkmi na občerstvení v priestoroch radnice mesta Rožňava.


Slávnostný nástup pri príležitosti vyslania do operácie Predsunutá prítomnosť LotyšskoSlávnostný nástup pri príležitosti vyslania do operácie Predsunutá prítomnosť LotyšskoSlávnostný nástup pri príležitosti vyslania do operácie Predsunutá prítomnosť LotyšskoSlávnostný nástup pri príležitosti vyslania do operácie Predsunutá prítomnosť LotyšskoSlávnostný nástup pri príležitosti vyslania do operácie Predsunutá prítomnosť LotyšskoSlávnostný nástup pri príležitosti vyslania do operácie Predsunutá prítomnosť Lotyšsko

Autor: www.5dp.mil.sk - Dátum: 08.06.2023
Čítanosť: 1538
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share