Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Marec 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Vyhlásenie o prístupnosti

CIA a BND dlhodobo využívali produkty švajčiarskej firmy Crypto AG na špionáž

28.02.2020, 08:12


Dňa 11. februára 2020 americký denník the Washington Post publikoval v spolupráci so švajčiarskou verejnou televíziou – Rundschau a nemeckou televíznou stanicou – ZDF reportáž týkajúcu sa cielenej kompromitácie prostriedkov šifrovej ochrany švajčiarskej firmy Crypto AG v prospech spravodajských služieb USA a Nemecka. Táto operácia niesla názov „Operácia Rubikon“ a bola vykonávaná od druhej polovice šesťdesiatich rokov minimálne do roku 2017.

Podľa zverejnených informácií americká Ústredná spravodajská agentúra (CIA) a nemecká Federálna spravodajská služba (BND) pod krytím švajčiarskej firmy Crypto AG využívali jej špeciálne upravené prostriedky šifrovej ochrany a tajne odpočúvali a monitorovali komunikáciu medzi štátnymi orgánmi, úradmi, ambasádami a vojenskými jednotkami viac ako 120 krajín. Z prezentovaných informácií je zrejmé, že firma Crypto AG dlhodobo integrovala súčasne dva šifrovacie okruhy do svojich prostriedkov šifrovej ochrany: jeden okruh bol zabezpečený a druhý bol zraniteľný, t. j. bolo možné do neho preniknúť. Operácia Rubikon je vnímaná ako jedna z najúspešnejších spravodajských operácií v období po druhej svetovej vojne.

CIA a západonemecká BND kúpili akcie švajčiarskej spoločnosti Crypto AG pod krytím investičného fondu v Lichtenštajnsku v roku 1970. Už pred samotným nákupom však tieto spravodajské služby s uvedenou firmou dlhodobo spolupracovali. Firma Crypto AG bola v minulosti vnímaná ako líder v oblasti prostriedkov šifrovej ochrany a poskytovala svoje produkty celosvetovo, vrátane Saudskej Arábie, Argentíny a Iránu. Táto švajčiarská spoločnosť bola považovaná za neutrálnu, a teda dôveryhodnú firmu, čo bolo pre mnohé štáty kľúčovým argumentom pre výber jej produktov. Prístup do jej produktov predstavoval pre CIA a BND hlavný zdroj zberu informácií. Schopnosťou odpočúvať utajené telefonické rozhovory USA získali obrovskú výhodu počas rôznych vyjednávaní a vojenských konfliktov.

Ako príklad je možné uviesť vyjednávania v Camp Davide v roku 1979, vyjednávania zamerané na prepustenie amerických rukojemníkov držaných Iránom v roku 1981 alebo americkú inváziu do Panamy v roku 1989. Zverejnené dokumenty taktiež prvýkrát potvrdili, že BND a CIA boli plne informované o vážnom porušovaní ľudských práv argentínskou vojenskou juntou hneď od ich počiatku. Dekódované telegramy argentínskeho námorníctva, ktoré boli prostredníctvom Nemecka a USA postupované britskému námorníctvu taktiež významnou mierou prispeli k víťazstvu Veľkej Británie vo vojne o Falklandské ostrovy v roku 1982.

Z prezentovaných informácií je zrejme, že švajčiarske spravodajské služby taktiež participovali na tejto operácii CIA a BND a mali o nej plnú vedomosť. V reakcii na zverejnené odhalenie švajčiarsky minister hospodárstva, Guy Parmelen, rozhodol v polovici decembra 2019 o zrušení všeobecnej exportnej licencie vydanej firmou Crypto International. Švajčiarska vláda reagovala na odhalenia spustením hĺbkového vyšetrovania kauzy. Na svojom stretnutí dňa 15. januára 2020 vláda rozhodla o vytvorení medzirezortnej pracovnej skupiny, ktorá bude vyšetrovať predmetný škandál. Táto skupina je zložená z predstaviteľov Federálneho ministerstva obrany, Federálneho ministerstva zahraničných vecí, Federálneho ministerstva spravodlivosti a Federálneho ministerstva hospodárstva. Vyšetrovaniu predsedá bývalý švajčiarsky federálny sudca Niklaus Oberholzer.


Tagy:Správa
Kľúčové slová: CIA, BND, Crypto AG
Zdroje: https://www.washingtonpost.com/graphics/2020/world/national-security/cia-crypto-encryption-machines-espionage/

Skočiť na menu