Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Marec 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Vyhlásenie o prístupnosti

Cvičenie Locked Shields 2021

26.04.2021, 14:46


Národný tím Slovenskej republiky sa zúčastnil na najväčšom a najkomplexnejšom cvičení v oblasti kybernetickej obrany a kybernetickej bezpečnosti na svete pod názvom Locked Shields 2021. Cvičenie sa uskutočnilo v období 13. až 16. apríla 2021 pod záštitou NATO Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence v estónskom Tallinne (CCDCOE). Slovenský tím skončil vysoko nad priemerom zúčastnených tímov, konkrétne v prvej tretine z celkovo 22 hodnotených tímov.

Cieľom cvičenia bola ochrana a obrana civilných a vojenských IT systémov a systémov kritickej infraštruktúry. Cvičenie bolo rozdelené na technickú a netechnickú časť, pričom dominantnou časťou bola práve technická časť. V rámci nej proti sebe pôsobili modré a červené tímy. Cieľom modrých tímov, ktoré predstavovali zúčastnenú krajinu, bolo chrániť a brániť zverenú infraštruktúru, na ktorú aktívne útočili červené tímy organizátorov.

„Vojenské spravodajstvo, ktoré koordinovalo slovenský národný tím v rámci cvičenia Locked Shields 2021 opäť potvrdilo svoje kvality a dlhodobo vynikajúce výkony v oblasti kybernetickej bezpečnosti a kybernetickej obrany. Aj v rámci kvalitnej konkurencie spojencov z NATO, ktorí sa na cvičení zúčastnili, dokázali, že Slovensko je v tejto oblasti v naozaj dobrých, vysoko kvalifikovaných a najmä pripravených rukách,“ ocenil minister obrany SR Jaroslav Naď. Zároveň tiež vyzdvihol, že cvičenie Locked Shields 2021 prispelo najmä k posilneniu spolupráce na národnej úrovni, ale aj na úrovni NATO.

Technická časť bola zameraná najmä na monitoring sietí, analýzu malvéru, forenznú analýzu, a reporting incidentov. Netechnická časť pozostávala z právnych, mediálnych a analytických úloh. Technická a netechnická časť boli úzko prepojené a výsledky z nich boli zakomponované do strategickej časti cvičenia, v rámci ktorej tímy jednotlivých krajín riešili zadanú problematiku aj na strategickej úrovni.

Na cvičení sa v rámci národného tímu Slovenskej republiky zúčastnili príslušníci Vojenského spravodajstva, konkrétne príslušníci Centra pre kybernetickú obranu SR, participovali na ňom tiež príslušníci Ozbrojených síl SR, ako aj zástupcovia štátnych zložiek z DataCentra Ministerstva financií SR, akademickej sféry z Akadémie ozbrojených síl gen. M. R. Štefánika a Katedry informatiky Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského a súkromného sektora zo spoločností ESET, Microsoft a Bukovinský & Chlipala.

Viac informácií ohľadom cvičenia je dostupných na oficiálnej stránke CCDCOE.


Tagy:Správa
Kľúčové slová: Locked Shields, NATO, CCDCOE
Zdroje: https://ccdcoe.org/,
https://www.mosr.sk/49131-sk/slovenski-experti-sa-zucastnili-na-najvacsom-a-najkomplexnejsom-cviceni-kybernetickej-obrany-a-kybernetickej-bezpecnosti-na-svete-locked-shields-2021/

Skočiť na menu