Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Júl 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    


Vyhlásenie o prístupnosti

Insignie útvaru


ZNAK

V gotickom štíte s čiernou bordúrou je na modrej ploche vyobrazená silueta lietadla s vyznačenou bielo-modro-červenou dráhou letu, ktorá vychádza zo spodného okraja štítu. Časť polárnej súradnicovej siete na obrazovke rádiolokátora predstavuje jeden z prostriedkov rádiolokačného prieskumu. Nepretržitosť sledovania a monitorovania vzdušného priestoru Slovenskej republiky znázorňuje mapa Slovenskej republiky, ktorá vyjadruje pôsobnosť a dislokáciu podriadených jednotiek vojenského zväzku.


V hlave znaku na štítku modrej farby je v prvom riadku umiestnený názov vojenského zväzku 2. BRIGÁDA VZDUŠNÝCH SÍL a v druhom riadku miesto jeho dislokácie ZVOLEN.

   

 

 

 

BOJOVÁ ZÁSTAVA 2.bVzS

Na základe Rozkazu Prezidentky Slovenskej republiky z dňa 18. decembra 2020 podľa ustanovenia § 7 ods. 3 písm. e) zákona č. 321/2002 Z.z. o ozbrojených silách Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov bola vojenskému zväzku – 2. brigáde Vzdušných síl zapožičaná bojová zástava.

Bojovú zástavu zapožičiavam za dosiahnutie výborných výsledkov vo velení a riadení vzdušných operácií, ako aj za nepretržité zabezpečovanie nedotknuteľnosti vzdušného priestoru v rámci Integrovaného systému protivzdušnej a protiraketovej obrany Organizácie Severoatlantickej zmluvy v úzkej súčinnosti s ostatnými zväzkami a útvarmi vzdušných síl.
Vojenský zväzok tiež nepretržite vykonáva prieskum vzdušného priestoru Slovenskej republiky a poskytuje úplný obraz o vzdušnej situácii relevantným subjektom; sústreďuje, spracúva a odovzdáva informácie pre veliteľstvo vzdušných síl a príslušné stupne Organizácie Severoatlantickej zmluvy. Je pripravený na ochranu vzdušného priestoru Slovenskej republiky v rámci Integrovaného systému protivzdušnej a protiraketovej obrany Organizácie Severoatlantickej zmluvy v spolupráci so susednými veleniami štátov Organizácie Severoatlantickej zmluvy a na riadenie síl a prostriedkov vzdušných síl počas národnej operácie.
Príslušníci Vojenského zväzku – 2. brigády Vzdušných síl Zvolen získali bohaté skúsenosti z domácich, ale i zahraničných cvičení a leteckých dní, čím nadviazali na výborné výsledky svojich predchodcov, a to Centra riadenia vzdušných operácií, Spojovacieho práporu Vlkanová, Práporu rádiolokačného prieskumu Baková Jama a Práporu podpory velenia Zvolen.
Bojová zástava, tento symbol vojenskej cti a statočnosti, nech prispeje k posilneniu hrdosti príslušníkov tohto vojenského zväzku pri aktívnom rozvíjaní národných a vojenských tradícií vzdušných síl, ako aj ozbrojených síl Slovenskej republiky.
Zapožičanie bojovej zástavy upevní odhodlanie príslušníkov tohto vojenského zväzku brániť slobodu, nezávislosť, zvrchovanosť, územnú celistvosť Slovenskej republiky a nedotknuteľnosť jej hraníc.

Skočiť na menu


Share