Preskocit navigáciu

Prvý mentorský opravárenský tím mieri do Afganistanu


Prvý mentorský opravárenský tím mieri do Afganistanu
V posádkovom cvičisku Sučany v týchto dňoch vyvrcholila komplexným zamestnaním príprava prvého opravárenského mentorského tímu pre kanónové húfnice D – 30. Slovensko prevzalo v roku 2011 vedúcu úlohu v mentorovaní 5. CSS Kandaku (práporu bojového zabezpečenia) 4. brigády ANA. Na príprave tohto útvaru afganskej armády sa podieľajú aj príslušníci Národnej gardy štátu Indiana a austrálskych ozbrojených síl.
Riadiaci zamestnania kapitán Stanislav Sikel má bohaté skúsenosti z pôsobenia v Afganistane, veď len v júni sa vrátil z Tarin Kowtu. Preto všetky svoje poznatky i ďalších inštruktorov sa snažil dať do scenára zamestnania. Aby čo možno najviac zodpovedalo reálnej situácii v Afganistane, s ktorou sa členovia mentorského tímu môžu stretnúť.

„Už počas presunu v kolóne na posádkové cvičisko museli riešiť napríklad prepad, následky výbuchu nástražného výbušného systému, ale aj opravu vozidla, ošetrenie a presun ranených. Ich hlavnou úlohou však bola oprava poškodenej húfnice D- 30 a najmä zaškolenie príslušníkov ANA v jej údržbe a opravách. Zamestnanie ukázalo, že na svoje pôsobenie v provincii Uruzgan sú dobre pripravení,“ konštatuje kapitán Sikel z výcvikovej jednotky vojenských misií martinského práporu výcviku.

Prvý tím tvoria predovšetkým príslušníci martinského opravárenského práporu. Najviac skúseností spomedzi nich má zástupca vedúceho tímu nadrotmajster Tomáš Német, pre ktorého je to už štvrtá zahraničná misia (okrem operácie ISAF bol aj v Kuvajte a Iraku). Navyše má aj skúsenosti z údržby sovietskej 122 mm kanónovej húfnice D – 30, ktorá sa používala aj delostreleckých útvaroch slovenských ozbrojených síl (dnes sa šesť kusov húfnic využíva len raz do roka, keď v Bratislave strieľajú 1. januára salvy na počesť vzniku Slovenskej republiky). Jediným nemartinčanom v tíme je jeho veliteľ nadporučík Milan Németh z michalovského samohybného delostreleckého oddielu. Ten pôsobil v ISAF ako veliteľ strážnej jednotky v Kandahare.

O niekoľko týždňov sa v priestoroch martinského práporu výcviku rozbehne príprava ďalšieho mentorského tímu. Ten absolvuje aj spoločnú prípravu s americkými a austrálskymi vojakmi vo výcvikovom priestore v Nemecku.

Prvý mentorský opravárenský tím mieri do AfganistanuPrvý mentorský opravárenský tím mieri do AfganistanuPrvý mentorský opravárenský tím mieri do AfganistanuPrvý mentorský opravárenský tím mieri do AfganistanuPrvý mentorský opravárenský tím mieri do AfganistanuPrvý mentorský opravárenský tím mieri do AfganistanuPrvý mentorský opravárenský tím mieri do AfganistanuPrvý mentorský opravárenský tím mieri do AfganistanuPrvý mentorský opravárenský tím mieri do AfganistanuPrvý mentorský opravárenský tím mieri do AfganistanuPrvý mentorský opravárenský tím mieri do AfganistanuPrvý mentorský opravárenský tím mieri do AfganistanuPrvý mentorský opravárenský tím mieri do Afganistanu

Autor: MO SR - Jozef Žiak , Foto: Jozef Žiak - Dátum: 17.08.2012
Čítanosť: 13770
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share