Preskocit navigáciu

Vojaci z Nitry, Levíc a Serede pomáhajú obyvateľom Štúrova a Komárna


Vojaci z Nitry, Levíc a Serede pomáhajú obyvateľom Štúrova a Komárna
Od piatku 7. júna nepretržite zasahujú vojaci aj v Štúrove a Komárne. Novozámocký okres, cez ktorý preteká najviac tokov, je takisto postihnutý tohtoročnými povodňami a bez pomoci ozbrojených síl sa nezaobíde.

Už v piatok do Komárna smerovala na základe žiadosti miestneho krízového štábu 41-členná skupina vojakov z protilietadlovej raketovej brigády Nitra pod vedením kapitána Ondrušeka. Ich úlohou bolo plniť a ukladať vrecia pozdĺž brehu zdvihnutého Váhu na Tabakovej a Elektrárenskej ulici. Po spevnení brehov pokračovali v kontrole priesakov až do neskorých večerných hodín, kedy ich vystriedala ďalšia skupina od nitrianskych „rakeťákov“. Čerstvá skupina s dvoma Tatrami pod velením kapitána Chalka pomáhala v obci Moča a v meste na Dunajskom nábreží. Stúpajúca hladina si vyžiadala zásah vojakov až do ranných hodín.

V sobotu 8. júna o 10,00 hod. prišla vyčerpaných vojakov vystriedať ďalšia 42-členná skupina kolegov. Veliteľka skupiny kapitánka Švecová so svojím tímom obkladali pieskovými vrecami studne s pitnou vodou na Alžbetinom ostrove, spevňovali miesta priesakov a zabezpečili dovoz ďalšieho potrebného piesku, ktorým plnili vrecia. Situáciu a ďalšie požiadavky na zásah ozbrojených síl prišiel osobne preveriť aj náčelník Generálneho štábu OS SR generálporučík Peter Vojtek, ktorý spolu s predstaviteľmi Policajného zboru monitoroval krízovú situáciu aj z vrtuľníka MI-17. Nitrianski protilietadlovci s ďalšou skupinou, ktorej velil nadporučík Pelegrín, nastúpili o 22,00 v Novej osade a vrecia s pieskom plnili a ukladali pozdĺž toku až do rána.

V nedeľu sa očakávala kulminácia vodných hladín a „rakeťákov“ prišli vystriedať o 10,00 hod. ich nitrianski kolegovia z 12. mechanizovaného práporu na čele s poručíkom Fakom. Situácia bola naďalej kritická, preto dvadsiatich Nitranov o 13,00 hod. posilnil rotný Petržel s rovnako početnou skupinou kolegov z levického 13. mechanizovaného práporu. V popoludňajších hodinách sa hladiny konečne ustálili, stále však hrozilo, že priesaky poškodia hrádze a toky sa vylejú zo svojich korýt, preto vojaci pokračovali v spevňovaní brehov a upchávaní priesakov.

Pomoc vojakov v Štúrove pokračovala aj v pondelok, kde efektívne zasahovala 21-členná levická skupina rotného Brzu, ktorú prišla podporiť aj 23-členná jednotka pod velením nadporučíka Puškára. Ich úlohou bolo spevniť hrádze v úzkej spolupráci s kadetmi Akadémie Policajného zboru. Medzitým v Komárne pomáhali s prenášaním materiálu vojaci, ktorým velil nadrotmajster Poslušný. So svojou Tatrou pomáhal aj slobodník Krajčovič zo ženijného práporu Pozemných síl zo Serede. Činnosť nasadených vojakov prišiel dnes, 10. júna do Štúrova skontrolovať veliteľ Centra riadenia operácií (CRO) Štábu pre operácie GŠ OS SR plukovník gšt. Daniel Zmeko, ktorý sa zaujímal o konkrétne požiadavky zo strany krízového štábu. Veliteľovi CRO poskytol detailné informácie podplukovník Ján Halaj, ktorý nepretržite od piatku koordinoval činnosť nasadených vojakov s krízovým štábom.

Vo večerných hodinách skončili svoju činnosť všetky nasadené skupiny v okolí Štúrova a Komárna. Požiadavku na pomoc ozbrojených síl v Komárne však vojaci budú plniť aj v utorok 11. júna. Od 9,00 hod. nastúpi ďalšia 20-členná skupina vojakov z 13. mechanizovaného práporu z Levíc.

Naďalej zostáva v pohotovosti 520 vojakov a 58 kusov techniky, ktorú sú ozbrojené sily pripravené okamžite poskytnúť na pomoc v súvislosti s povodňami.

Vojaci z Nitry, Levíc a Serede pomáhajú obyvateľom Štúrova a KomárnaVojaci z Nitry, Levíc a Serede pomáhajú obyvateľom Štúrova a KomárnaVojaci z Nitry, Levíc a Serede pomáhajú obyvateľom Štúrova a KomárnaVojaci z Nitry, Levíc a Serede pomáhajú obyvateľom Štúrova a KomárnaVojaci z Nitry, Levíc a Serede pomáhajú obyvateľom Štúrova a KomárnaVojaci z Nitry, Levíc a Serede pomáhajú obyvateľom Štúrova a KomárnaVojaci z Nitry, Levíc a Serede pomáhajú obyvateľom Štúrova a KomárnaVojaci z Nitry, Levíc a Serede pomáhajú obyvateľom Štúrova a KomárnaVojaci z Nitry, Levíc a Serede pomáhajú obyvateľom Štúrova a KomárnaVojaci z Nitry, Levíc a Serede pomáhajú obyvateľom Štúrova a KomárnaVojaci z Nitry, Levíc a Serede pomáhajú obyvateľom Štúrova a Komárna

Autor: mjr. Milan Vanga , Foto: mjr. Milan Vanga - Dátum: 10.06.2013
Čítanosť: 10767
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share