Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Október 2022
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      


Vyhlásenie o prístupnosti

Najlepší projekt desaťročia v oblasti Kybernetickej obrany riadil príslušník Vojenského spravodajstva

23.11.2018, 06:57


Pri príležitosti 60. výročia vzniku programu Science for Peace and Security (ďalej len „SPS“) boli udelené ocenenia SPS Science Partnership Prize 2018 trom najlepším úspešne ukončeným projektom v jednotlivých kategóriách za posledné desaťročie. Víťazi si prevezmú ocenenia 29. novembra v centrále NATO v Bruseli.

Samotný program SPS podporuje praktickú spoluprácu medzi členskými štátmi NATO a partnerskými krajinami v oblasti vedeckého výskumu, technologickej inovácie a výmeny vedomostí.

Do súťaže bolo vybraných 100 projektov, ktoré súťažili v nasledovných kategóriách (prioritách NATO):
  • Kybernetická obrana,
  • Chemická, biologická, rádiologická a jadrová obrana,
  • Pokročilé technológie.
V každej kategórii boli vybraní 4 finalisti. Víťazov následne vyberala skupina 3 expertov v danej oblasti.

Tím pod vedením prof. RNDr. Otokara Grošeka, PhD., príslušníka Vojenského spravodajstva a riaditeľa Ústavu informatiky a matematiky Slovenskej technickej univerzity v Bratislave, zvíťazil v kategórií Kybernetická obrana s projektom „Secure implementation of Post-Quantum Cryptography“.

Cieľom projektu bolo popísať a definovať kryptografické opatrenia (návrh systémov, nové algoritmy a spôsoby zabezpečenia) vzhľadom na príchod kvantových počítačov, ktorý spôsobí, že štandardné metódy, postupy a riešenia sa z pohľadu bezpečnosti stanú nedostatočnými nielen pre vojenské účely, ale aj pre širokú verejnosť.

Dostupnosť kvantových počítačov zasiahne bežného občana pri každodenných činnostiach akými sú práca s internetovým bankovníctvom a so službami E-governmentu, ochrana súkromia a nakupovanie na Internete, kde sa využíva „bezpečná“ sieťová komunikácia. Navyše aj princípy fungovania čipových kariet a elektronický podpis budú musieť prejsť zásadnými zmenami. Rovnako ako bežného občana, príchod kvantových počítačov silno ovplyvní aj štát a jeho povinnosti voči občanom v oblasti bezpečnosti. Výsledky práce tímu profesora Grošeka vo výraznej miere prispeli k riešeniu týchto problémov.

Medzinárodný tím profesora Grošeka tvorili experti z Izraela - Eran Tromer, Daniel Genkin a Ezra Shaked, Francúzka - Viktor Fischer, Pierre-Louis Cayrel, Tania Richmond, USA - Rainer Steinwandt a Slovenska - Milan Vojvoda, Eugen Antal, Tomáš Fabšič, Pavol Marák, Ondrej Gallo, Matúš Jókay, Pavol Zajac a Viliam Hromada. Tím dosiahol významné teoretické a praktické výsledky, ktoré vzbudili celosvetový ohlas. Výsledky boli publikované v podobe 46 odborných vedeckých článkov v najvýznamnejších vedeckých časopisoch ako sú Lecture Notes in Computer Science (LNCS) series Proc., Quantum Information Processing, IEEE journals a ACM journals. Okrem týchto úspechov boli výsledky tímu referované aj na 22 konferenciách ako sú Crypto, CHES, SAC, ACNS, ACM, PQC, a iné. O výsledkoch projektu bolo podrobne informované Vojenské spravodajstvo (MO SR). Ďalej boli informovaní NBÚ SR, ST Microelectronics (FRA) a First Data Corporation (USA).

Ocenenie odzrkadľuje úspech tohto projektu a jeho prínos k vedeckému výskumu v oblasti kybernetickej obrany. Výsledok projektu je z pohľadu NATO dôkazom toho, že riešenie úloh v oblasti kybernetickej obrany je spoločným cieľom a úsilím v rámci úzkej spolupráce vedcov z krajín NATO. Zároveň je pre Slovenskú republiku, a v neposlednom rade aj pre Vojenské spravodajstvo, potvrdením kvality odborného zázemia, ktorým disponuje a o ktorého výsledky sa môže oprieť v rámci výskumu, vývoja a implementácie do praxe.


Tagy:
Kľúčové slová: VS, NATO, Grošek
Zdroje: http://www.vs.mosr.sk/najlepsi-projekt-desatrocia/

Skočiť na menu