Preskocit navigáciu

Psychologické aspekty odlúčenia boli témou seminára


Psychologické aspekty odlúčenia boli témou seminára

Profesionálni vojaci veliteľstva síl výcviku a podpory v Trenčíne sa v utorok 29. marca 2011 zúčastnili spoločensko-vedného seminára na tému „Psychologické aspekty vplývajúce na odlúčenie profesionálneho vojaka“, ktorý prednášala kapitánka Michaela Štammová z Veliteľstva pozemných síl OS SR.

Pani kapitánka vo svojej prednáške hovorila o ťažkostiach profesionálnych vojakov a ich rodinných príslušníkov najmä počas odlúčenia a nasadenia v mierovej operácii. Predstavila emocionálne cykly odlúčenia v priebehu jednotlivých fáz nasadenia, ktorými sú na začiatku blížiace sa odlúčenie a príprava naň, zmierenie rodiny s odlúčením, následný emocionálny chaos a zmätok po nasadení, zotavenie, stabilizovanie a prispôsobenie sa novým podmienkam či očakávanie návratu partnera. Medzi dôvody nepohody, ktoré vojaci a ich partneri majú počas nasadenia patrí nenaplnená potreba blízkosti, problém adaptovania sa na samostatný život, rôzne myšlienkové obsahy, zmena priorít a postojov či narušenie životných stereotypov po návrate. „Deti sú však skupinou, pre ktorú je odlúčenie obzvlášť zaťažujúce. Zmeny sú pre nich mätúce nakoľko strácajú pocit bezpečia,“ zdôraznila kapitánka Štammová a téme detí venovala zvýšenú pozornosť.

Príslušníci veliteľstva síl výcviku a podpory sa zúčastňujú spoločensko-vedných seminárov pravidelne každý mesiac. Doteraz vo výcvikovom roku 2011 absolvovali prednášky na tému „Alkohol, drogy a sexualita v Ozbrojených silách SR“ či „Vojnové právo" a v najbližších mesiacoch sa zoznámia s problematikou Československých légií v priebehu Prvej svetovej vojny a Ochranou kultúrneho dedičstva v prípade ozbrojeného konfliktu.


Psychologické aspekty odlúčenia boli témou seminára 2Psychologické aspekty odlúčenia boli témou seminára 2Psychologické aspekty odlúčenia boli témou seminára 2Psychologické aspekty odlúčenia boli témou seminára 2Psychologické aspekty odlúčenia boli témou seminára 3Psychologické aspekty odlúčenia boli témou seminára 3

Autor: sekretariát VSVaP , Foto: sekretariát VSVaP - Dátum: 30.03.2011
Čítanosť: 16987
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share