Preskocit navigáciu

Výcvik expertov členský krajín Organizácie pre zákaz chemických zbraní


Výcvik expertov členský krajín Organizácie pre zákaz chemických zbraní

V priestoroch VAaZC RCHBO Čereňany sa v dňoch od 3. do 11. júna uskutočnil špeciálny výcvik Expertov členských krajín Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW).
Výcviku sa zúčastnili experti z partnerských krajín OPCW, konkrétne Taliansko, Estónsko, Bielorusko, Čína, Paraguaj, Keňa, Barbados a Brazília.
Cvičenie sa začalo v priestoroch Stacionárneho identifikačného laboratória, kde sa cvičiaci oboznámili so základnými princípmi a pravidlami práce s toxickými chemickými látkami (TCHL). Po zvládnutí základnej úrovne výcviku v laboratórnych podmienkach cvičiaci pokračovali v práci s TCHL v poľných podmienkach – v priestoroch Výcvikového a testovacieho centra radiačnej, chemickej a biologickej ochrany.
Náročnosť cvičenia sa postupne zvyšovala. Začínalo sa výcvikom jednotlivca v základnej úrovni - len základná detekcia a dekontaminácia na bežných povrchoch a sledovanie fyzikálno-chemických vlastností látok v rozdielnych podmienkach. Ďalším krokom bol výcvik dvojíc, kde sa cvičiaci učili pracovať v “buddy systéme” (čistá osoba a špinavá osoba) a zároveň sa zvýšila aj náročnosť zadávaných úloh detekcie a dekontaminácie. Cvičiaci museli identifikovať zdroj a druh kontaminácie, vykonať viac úkonov ako len jednoduchú detekciu (napr. kufrík obsahujúci rozdielne skúmavky, z ktorých len jedna obsahovala TCHL a ostatné použité chemikálie predstavovali látky dávajúce falošne pozitívnu odozvu na detekčné prostriedky). Cvičenie vyvrcholilo výcvikom tímov, ktorých úlohou bolo vykonať vyhodnotenie situácie, následne odobrať vzorky, dekontaminovať zasiahnuté miesta, transportovať odobraté vzorky a vykonať jednoduchú poľnú analýzu.
Na záver účastníci výcviku vysoko ohodnotili úroveň cvičenia, užitočnosť získaných informácií pre ich ďalší odborný rast, vysokú odbornosť inštruktorov, ich prístup k cvičiacim a plneniu úloh.


aa

Autor: mjr. igor ŠTEFKO , Foto: z.Ivan Bartolen - Dátum: 24.06.2013
Čítanosť: 25030
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share